Данък сгради в столицата скача с 25%
Данък сгради в столицата скача с 25% / netinfo
С 25 процента по-висок данък сгради ще плащат столичните граждани от тази година. Това е заложено в наредбата за определяне размера на местните данъци, която беше гласувана в Столичния общински съвет. Според документа, увеличен ще бъде и данъкът за превозните средства, като стойността му ще зависи от възрастта на автомобила.

Местният парламент реши да увеличи данъка върху недвижимите имоти в София от 1.5 на 1.87 промила от данъчната оценка, по предложение на съветника от БСП Георги Кадиев. Първоначалното предложение от финансовата комисия беше за ръст с 33 на сто или 2 промила. В зала обаче кметът Борисов и мнозинството съветници от ГЕРБ одобриха предложението на председателя на червената група в местния парламент. Едновременно с това завишаваме и данъка при сделки с имущество, който от тази година става 2.5 процента от стойността на сделката, обясни Кадиев и добави:

„Имайки предвид това, че и двата данъка се вършат в масови случаи на данъчна оценка на имота, която в масовия случай е изключително силно занижена”.

По предложение на Димитър Бъчваров от ДСБ диференцирано се увеличава и годишният данък върху превозните средства.

„За автомобилите от 5 до 10 години тази минимална база да се завиши с 30 на 100. За автомобилите над 10 години таза минимална база да се завиши с 60 на сто. Дори при това положение автомобилите над 10 години пак ще плащат данъци между 1.5 и 2 пъти по-малки от чисто новите автомобили със същата мощност”, каза Бъчваров.

Според Бъчваров наредбата определя за един чисто нов автомобил с мощност 100 конски сили данък от 300 лева, а за същия автомобил, но над 10 години, хората ще плащат по-малко от 150 лева на година.