Дали СДС ще излезе от кризата зависи от новия лидер, смята Антоний Гълъбов
Дали СДС ще излезе от кризата зависи от новия лидер, смята Антоний Гълъбов / снимка: БГНЕС

СДС се намира по-близо до изхода от кризата и сега е много важно кой ще оглави партията. Това каза във Велико Търново социологът Антоний Гълъбов, който изнесе лекция пред студенти по Политология. Според него по някакъв начин Пламен Юруков е бил подложен на натиск, за да не се стреми отново към лидерския пост. Хората, които до момента са заявили кандидатурите си, не се ползват с единна подкрепа вътре в самата партия и извън нея, което означава, че едва ли биха могли да консолидират СДС и да го изведат в една по-силна позиция преди парламентарните избори, коментира още Гълъбов. Големият проблем на Съюза на демократичните сили е, че неговите председатели винаги са били хора, които не са израснали в самата партия, смята социологът.

Според него е напълно възможно следващото управление на страната да бъде дясна коалиция, включваща три, четири и дори повече политически формации - членки на Европейската народна партия. Те обаче няма да се явят на изборите единно, а по отделно.

В България има около 800 000 избиратели, които никога не са повтаряли вота си и винаги се ориентират по социологическите сондажи кой идва на власт и са предпочитали да заложат на него, каза още Антоний Гълъбов. Ако ГЕРБ привлече този конформистки вот най-вероятно ще стане първа политическа сила на следващите избори, допълни той.