Да поощрим действията на правителството, съветват политолози
Да поощрим действията на правителството, съветват политолози / Sofia Photo Agency
Да поощрим действията на правителството, съветват политолози
26439
Да поощрим действията на правителството, съветват политолози
  • Да поощрим действията на правителството, съветват политолози

Политолози изразиха мнение, че действията на правителството трябва да бъдат поощрени. Това стана по време на политически дебат на тема "Година на изпитания - ще се справи ли правителството на ГЕРБ?". Според експертите основните проблеми на управляващите са свързани с липсата на активна политика по проблемите с безработицата и здравеопазването.

Доцент Антоний Тодоров от Българската организация за политически науки изрази мнение, че обществото има огромно недоверие към съда. Той изтъкна, че големите очаквания към тази система идват от мащабните полицейски акции в последно време и постоянните коментари на управляващите политици по темата, като например възобновените спорове около смъртта на Ахмед Емин.

„В този спор между съда и МВР, ако има съмнения към съдии, обвинителите от МВР трябва да са по-точни - не съдът изобщо, а конкретно този съдия. Но въпросът е винаги кой ще разследва при тези съмнения - МВР или съдът. Полицията иска сама някак си да контролира собствените си хора, но това рядко е позитивно. Когато самият министър на вътрешните работи казва, че германският съд би се справил по-добре от българския, тогава някой гражданин би си казал, че май и германската полицията би се справила по-добре то българската. Затова да увеличим вноската си в Европейския съюз и да поканим тук германски съдии и полицаи, а нашите да ги пенсионираме", коментира доц. Тодоров.

Като проблем за управлението Антоний Тодоров посочи и липсата на реална опозиция. Подобни заявки има единствено от страна на президентската администрация, завърши политологът.