/ БТА
"Лично на мен не ми е връчван одитния доклад. Копие на одитния доклад е получен на 23 ноември 2023 година от Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Но към настоящия момент визираният доклад не ми е връчен официално Министерство на здравеопазването и не е комуникирането с мен". 

Това каза изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, който е на изслушване в здравната комисия. 

По думите му преди представянето му в окончателен вид, министърът на здравеопазването е длъжен да бъде представен като одит за консултиране. 

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

"Този доклад, в който се търсят нарушения с цел санкция е доклад, който трябва да бъде обсъден. След това от моя страна и екипа на болница да бъде направено възражение, което да бъде обсъдено в Министерството на здравеопазването. Това възражение става неразделна част от одитния доклад, който трябва да попадне във финансовите органи като Министерството на финансите, Агенцията за финансов контрол, Сметната палата, а не в парламента", заяви той. 

БТА

Димитров подчерта, че цифрите, които са съобщени в одитния доклад, сами по себе си са верни. 

"Това са цифри, които са извадени от финансовите отчети, които са публично достояние. Ние като подчинени на МЗ сме длъжни на всеки три месеца да даваме своите финансови отчети, които трябва да бъдат заверени от финансов контрольор, вътрешен одитор, външен одитор и тогава ние ги предоставяме на министерството", уточни той. 

Според него във всички тези цифри се вкарва инсинуацията, че 31 милиона лева и загубата на "Пирогов" е благодарение на неготов управление. 

"Това са загуби натрупани за период от 23 години. За първите 12 години са 14 милиона, а след това мога да ви ги кажа година по година", каза д-р Димитров. 

Той припомни, че е постъпил на работа на 27 юни 2022 година и, че той е първият външен директор на болницата. 

БТА

"Моята единствена цел и работа е да бъда администратор процеса в "Пирогов" и да доведа дружеството до по-добро състояние", категоричен бе Димитров. 

По думите му цялата загуба през 2022 година е 6 500 000, която се отчита и се прибавя към общата в края на годината. 

Д-р Димитров отчете и тенденцията по счетоводните баланси. За първото тримесечие на 2023 година болницата има 308 хил. лв. счетоводна печалба, а на шестмесечие тя надхвърля 900 хил. лв., на деветмесечието е над 1 млн. лв. 

"Имаме трайна тенденция за счетоводна печалба", каза той.