Първата помощ е от изключително голямо значение. Именно тези простички, но ефикасни практики са спасили не един човешки живот. Първата помощ всъщност са точно тези методи, които се прилагат за поддържане на живота на хора с различни травми до пристигането на медицински екип. Когато става дума за човешки живот, всяка секунда е от значение.

Да, мнозина от нас са изкарали курс за първа помощ, за да получат шофьорската си книжка, но знанията, с които сме се запознали преди време, навярно са отдавна забравени. Всъщност знаете ли, че под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска помощ, а някои са се обучавали преди повече от 20 години.

Има 5 прости правила, които могат да спасят човешки живот. На това учи хората по време на курсовете за първа помощ анестезиологът д-р Мирослав Ненков. В предаването „На кафе“ по Нова той обясни, че най-важното в такъв момент е човек да успее да запази самообладание:

„Важното е да реагира адекватно. Да постави човека да легне, защото много често хората, които са загубили съзнание, някой се опитва да ги вдигне. Оценката на това дали диша или не диша отнема секунда. Оценката на това колко е дълбоко безсъзнанието – отнема още 1 секунда. Ако се установи, че човекът няма никаква реакция, тогава може да се започне да се прави сърдечният масаж“.

Първа помощ
iStock photos/Getty images

Другото важно нещо е да извикаме помощ.

„Ако аз съм човекът, който съм запазил самообладание, понеже това действие ще отнеме време, посочвате човека, който да се обади на 112, защото все някой си мисли, че някой ще се обади на 112 и накрая това обаждане се забавя. След това може да се започне да се помага на човека“, уточни д-р Ненков.

По думите му ако човекът е в безсъзнание, абсолютно нищо не бива да му се слага в устата – дори вода, защото има риск – да го удави.

„Ако има контакт, ако човекът изпълнява команди, да тогава може да се предложи вода“, каза още д-р Мирослав Ненков.

И помнете - въпреки че е трудно да бъде избегната, в подобни ситуации паниката е наш враг. Ако се паникьосате, няма да успеете да помогнете на пострадалия, а в един момент може да се окаже, че и вие имате нужда от медицинска помощ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня