Как можем да окажем първа помощ на дете, ако получи топлинен удар, обясни специалистът по детски болести в Клиниката по педиатрия ма Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ д-р Диана Ненчева – Миличевич

„Първото нещо, което трябва да направим, е да изведем детето от горещото място или да го скрием на сянка. След като спрем основния действащ фактор, трябва да се заемем с охлаждането. Ако наблизо има лед или студена вода, би било най-добре да ги сложим на главата, гърдите и подмишниците на пострадалия, за да го охладим по-бързо“, обясни лекарката.

По думите ѝ, ако пострадалият е в съзнание, трябва да му предложим охладени течности. „Можем да помогнем при слънчев и топлинен удар, но никога не знаем дали човекът, на когото оказваме първа помощ, няма и други заболявания – затова е важно да повикаме Бърза помощ на телефон 112“, добави лекарката. 

Тя каза още, че топлинният удар е животозастрашаващо състояние, при което тялото не може да регулира температурата си.

„Слънчевият удар е вид топлинен удар, причинен от прекомерен престой на слънце. Телесната температура може да се повиши дори и над 41,1 градуса и да доведе до увреждане на мозъка, ако не се окаже бърза помощ. В детска възраст топлинен удар може да се получи при активна игра на слънце или в горещо пространство, а също така и ако детето е оставено или забравено в кола. Проучвания показват, че още в първите 30 минути при престой на слънце, температурата в колата може да достигне над 65 градуса“, обясни още д-р Диана Ненчева – Миличевич.
 
Рени Никифорова/БТА