Изключително важно е да знаем как да окажем първа помощ. Това може да спаси живота на наш близък или да помогне на пострадал на улицата човек, пише каналът "Trending news" във vbox7. Ето как можем да помогнем в няколко стъпки.

1. Важно е да се направи оценка на пострадалия

Изключително важно е първо да проверим дали човекът е в съзнание, диша ли и има ли сърдечната честота. Ако пострадалият е загубил съзнание, трябва да се провери пулсът му, състоянието на зениците и силата на дишане.

При необходимост трябва да се приложи изкуствено дишане „уста в уста“ или „уста в нос“ и сърдечен масаж. Масажът се прави като извънгръдните натискания трябва да са около 100 в минута и много внимателни, за да не бъде счупено ребро. При възрастните хора е добре да има обдишване на всеки 30 притискания, а при децата на всеки 15.

Ако сме във вкъщи е добре да разполагаме и с аптечка, която да съдържа неща от първа необходимост.

2. Задължително повикайте екип на бърза помощ

Когато се обадим е добре да структурираме информацията, която даваме и да бъдем максимално изчерпателни.
Първо е добре да обясните къде се намирате, след това да разкажете за случилото се, как е пострадал човека и в какво състояние е, ако има други пострадали е добре да опишете и тяхното състояние. Накрая оставете име и телефонен номер на диспечъра, за да може да се свърже с вас при необходимост.

3. До идването на бърза помощ е важно да окажете долекарска помощ

Продължете с прилагането на първа помощ на пострадалия. Важно е да не се паникьосвате, както и да не забравяте, че трябва да осигурите безопасността не само на пострадалия, но и на вас самите.