Дечо Дечев
Дечо Дечев / БГНЕС
Д-р Дечев предупреди, че ще е шефът на НЗОК с най-кратък мандат, ако политиците не харесат плана му
98310
Д-р Дечев предупреди, че ще е шефът на НЗОК с най-кратък мандат, ако политиците не харесат плана му
  • Д-р Дечев предупреди, че ще е шефът на НЗОК с най-кратък мандат, ако политиците не харесат плана му
Новият управител на здравната каса Дечо Дечев предлага скъпоструващите лекарства да се изписват по нов начин, като при еднакви показатели да се избира най-евтиният начин на лечение. Това обясни той пред журналисти.
С промяната ще се постигне по-кратък път на пациента до лекарствата. "Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, тоест с еднакви показания и противопоказания, ще трябва да се избира най-евтиният в момента начин на лечение. Това ще позволи на фармацевтичните компании да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности", каза Дечев и допълни: "Влияят по начин, по който когато имаш право на избор между повече от една алтернатива, избираш тази, която ти носи по-голям профит".

Очаквано Дечо Дечев беше избран за шеф на НЗОК

Дечев посочи като основен проблем в контрола, че здравната каса се занимава с дейности, за които няма компетентност. "В момента няма медицинско лице в касата, което да е по-компетентно от този лекар, който е извършил медицинската дейност, която трябва да контролира касата. И цялото това нещо се получава поради неясноти в така наречените алгоритми на клинични пътеки. Тоест трябва там да е променен алгоритъмът на клинична пътека, какво се полага на пациента, какво е задължителното, което трябва да се извърши, и след това контролът трябва да проверява именно това", каза той.

Изслушаха кандидата за шеф на НЗОК в НС, какви са идеите му

Новият управител на касата обясни, че ако предложенията му бъдат приети, следващата година касата ще приключи без дефицит. "Главният проблем е този, че много голяма част от средствата, които плащаме, значи трите места, които изпращат българи за лечение в чужбина - министерство, фонд за лечение на деца и НЗОК, е не по-малко от 150 млн. лева, което се плаща, а всъщност огромната част от тези средства отиват не при екипа, извършил тази дейност, а за логистика, печалба на болницата, посредници, лобисти и така нататък", обясни Дечев.

Дечев предупреди, че ако по някаква причина полиците не одобрят плана му за действие, ще бъде управителят на касата с най-кратък мандат от три месеца.