д-р Дечо Дечев
д-р Дечо Дечев / БГНЕС
Изслушаха кандидата за управител на НЗОК в НС, какви са идеите му
98261
Изслушаха кандидата за управител на НЗОК в НС, какви са идеите му
  • Изслушаха кандидата за управител на НЗОК в НС, какви са идеите му
Здравната каса да покрива едно и също лечение за всички хора, диагностицирани с едно и също заболяване, предлага единственият кандидат за управител на здравноосигурителната институция д-р Дечо Дечев. Според него това ще доведе до равнопоставеност сред пациентите, което било особено важно за онкоболните. Когато пациентът има желание да използва по-скъпата терапия, то той да може да си доплати кешово за нея, предвиждат още мерките на д-р Дечев. Днес парламентарната здравна комисия единодушно прие да предложи на Народното събрание да гласува кандидатурата на бъдещия управител.

Болничен шеф ще поеме здравната каса?

Идеята за равнопоставеност била в основата на предложенията, отправени от кандидат-управителя д-р Дечо Дечев, заяви самият той след като бе изслушан от парламентарната здравна комисия. „В момента независимо от ефективността на терапията НЗОК заплаща пълното лечение независимо от това колко струва тя. По този начин се ощетяват други пациенти, които са ползватели на други услуги. Тогава, когато се приравнят всички ползватели до еднакъв лимит за дадена диагноза, който лимит покрива лечение, отговарящо на всички международни критерии за качество и ефективност, това мисля, че е правилният ход”, каза той и допълни: „В областта на онкологията и други медицински дейности пациентите са неравнопоставени като стойност на лечението и именно това касае и предложението. Те да бъдат равнопоставени така, както са пациенти по други клинични пътеки”, каза той.

Д-р Дечев предложи още една структура да се грижи за лечението на българи в чужбина, а не три както в момента – Фондът за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и здравната каса. „Не виждам причина да са разделени. В края на краищата става въпрос за български граждани и не виждам причина едните да преминават през Комисията за лечение в министерството, вторите – през Фонда за деца, третите през НЗОК. Всичко това първо, че трупа излишен административен екип, който трябва да работи, и второ, ако този екип бъде на едно място, според мен ще предлага много по-компетентна помощ и грижа и трето, което за мен лично е най-важното – че променяме модела”, каза д-р Дечев.

Друга мярка за оптимизиране на средства предвижда цялото следоперативно лечение на българи, оперирани в чужбина, да се извършва у нас. Сред идеите още е лечението на редките болести да не се заплаща от здравната каса, а от Министерството на здравеопазването. В заключение д-р Дечо Дечов заяви, че ако не получи подкрепа за идеите си, то той нямало какво да прави в здравната каса.