Цветанов: Съдебната система трябва да гарантира демокрацията в страната
Цветанов: Съдебната система трябва да гарантира демокрацията в страната / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Важно за нас е да съберем достатъчно доказателства, за да задържим лицата, които са извършвали палежите на коли. МВР работи активно, за да се пристъпи към задържане, при достатъчно доказателства в началния етап на разследването, каза пред bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Обществото очаква да гарантираме сигурността, да съберат необходимите доказателства, под прякото наблюдение на наблюдаващия прокурор или прокуратурата, във всеки един случай, подчерта Цветанов и допълни, че съдът е този, който трябва да отсъди справедливо и обективно за всичко това, което е извършено като престъпление. „МВР събира доказателствата, но тежестта на наказанието трябва да бъде ясно и строго дефинирана от съда”, каза още Цветанов.

Защо искате от мен обяснение за освобождаването на Юлиан Ковачки попита министърът. МВР има възможност да задържа криминални лица за 24 часа, след това има 72-часова мярка на база повдигнати обвинения, а после отиваме на първа инстанция. Това е начален етап на разследването на палежите, за които това лице беше задържано. Ние не говорим за произнасяне на присъда”, коментира министърът.

МВР не внася обвиненията срещу лицата, МВР събира доказателства. Тук не говорим за внасяне на обвинителен акт или отпадане на всякакви доказателства - мярката е „подписка”. Днес ще разговарям с главния прокурор, но ви припомням, че ние сме едва в началния етап на разследването”, заяви Цветанов. 

Цветанов заяви, че на 26 декември също е имало опит за палеж, но трима младежи са били заловени. „Имаме заподозрени за палежите в „Люлин”, във Владая, но ние не правим това само, за да отчитаме дейност, а си свършим работата”, заяви министърът.

„Съдебната система трябва да отсъжда в интерес на обществото и да гарантира демокрацията в страната. Има изключително качествени съдии и прокурори и искам да благодаря на тези, които действително милеят за държавата, но трябва да ви кажа, че явно това преобладава в страната, отколкото в София”, изтъкна още министърът.

Вчера Софийският апелативен съд освободи срещу „подписка” от ареста задържаният заради палежи на автомобили в столицата Юлиан Ковачки. Решението се превърна в прецедент, след като и държавният обвинител подкрепи жалба на адвокати с обяснението, че няма причини обвиняемият да остава в ареста. Ковачки е обвинен за случаите на опожарени автомобили в кварталите „Младост” и „Хаджи Димитър”.

Само за два месеца - ноември и декември, над 50 автомобила бяха запалени в София и в страната. Като обвиняеми за палежите в София бяха задържани трима души, но съдът ги освободи. Радослав Стоянов бе освободен под гаранция, а на Владислав Николов-Куката и Юлиан Ковачки бе наложена най-леката мярка „подписка”.