Цветанов не може да бъде задържан, заяви градският прокурор на София
Цветанов не може да бъде задържан, заяви градският прокурор на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Цветан Цветанов не може да бъде задържан - неговата мярка ще е парична гаранция или подписка.

Това каза пред bTV изпълняващият длъжността градски прокурор на София Евгени Диков.

„Срещу народен представител може да се повдигне обвинение, след като се поиска неговият имунитет и може да бъде задържан, след като се поиска от Народното събрание да даде разрешение за това. Няма искане от главния прокурор за „задържане под стража", посочи още Диков.

По негово мнение на Цветанов може да се наложи да плати гаранция в размер на от 50 000 до 100 000 лева.

По случая с Кокинов, напуснал поста на столичен градски прокурор след изтеклия в медиите запис на разговор между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов, Диков обясни, че след започналата проверка на Софийска районна прокуратура е изпратено становище за образуване на досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно подслушване.

„Етичната комисия към ВСС се самосезира и вече има образувано дисциплинарно производство срещу колегата Кокинов", посочи Диков.

Той обясни, че законът предвижда наказание „дисциплинарно уволнение" за това престъпление.

Относно делото на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, Диков прогнозира, че то може да приключи преди съдебната ваканция.

"Ситуацията в Софийска градска прокуратура ми е позната. Някои от делата, които наблюдавах като прокурор в Касационна прокуратура, бяха свързани със СГП. Става дума за делата срещу депутатите от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков, делото срещу Златомир Иванов, срещу братя Галеви", отбеляза още той и увери, че няма да се кандидатира за постоянния пост на градски прокурор на София.