Цветан Цветанов ще е новият министър на вътрешните работи
Цветан Цветанов ще е новият министър на вътрешните работи / DarikNews, Надя Коцева
Цветан Цветанов ще е новият министър на вътрешните работи
21078
Цветан Цветанов ще е новият министър на вътрешните работи
  • Цветан Цветанов ще е новият министър на вътрешните работи

Прокуратурата остава в съдебната система и няма да преминава под контрола на изпълнителната власт. Столичният кмет и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов даде 6-месечен кредит на доверие на прокуратурата и на бъдещото правителство да възстановят доверието на Брюксел в българските институции и да върнат  еврофондовете. За това се договориха Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев на среща, на която присъстваха още председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на Върховната касационна прокуратура. Борисов съобщи, че Цветан Цветанов е бъдещият вътрешен министър на България.

На срещата, която е по покана на прокуратурата, не са обсъждани политически теми, конкретни разследвания срещу политици, министри или обръчи от фирми. Борисов подчерта два фактора след срещата: че от правителството зависи да възстанови доверието на Брюксел и да върне еврофондовете в България, а от прокуратурата зависи да се спрат критиките към съдебната система и да се защитят еврофондовете, които дойдат тук.

Главният прокурор и Върховната касационна прокуратура имат 100 процента кредит на доверие от ГЕРБ, подчерта Борисов и уточни, че след шест месеца този кредит на доверие трябва да бъде забелязан и потвърден и от Брюксел. На днешната среща е обсъждан пакет от мерки за подобряване на съдебната система, по които веднага прокурорите могат да започнат да работят съвместно с бъдещия вътрешен министър Цветан Цветанов. Прокуратурата ще получи всичко, което е поискала от бъдещото правителство - екипи и сграда за работата им, специализирани прокуратури за злоупотреби с еврофондове, законодателни промени, за да се използват данните за купуване на гласове, събрани със специални разузнавателни средства, за доказателства.

„Считаме, че прокурорите много по-ефективно ще работят сами, ако не са в изпълнителната власт, ако няма политически оттенък работата им", категоричен бе Бойко Борисов и добави, че от прокуратурата очаква превенция, за да не си позволява никой да върши престъпления. Борисов добави, че срещу всеки, който си е позволявал да източва еврофондове, върши го в момента и прави планове да източва, ще се действа в рамките на закона.

Главният прокурор Борис Велчев от своя страна заяви, че няма да има колебание да образува производство и да поиска имунитета на всеки депутат, за когото има данни за извършено престъпление.

Цветан Цветанов ще е новият министър на вътрешните работи
netinfo