Цонев: Вдига се завесата защо Цветанов не искаше Пеевски да оглави ДАНС
Цонев: Вдига се завесата защо Цветанов не искаше Пеевски да оглави ДАНС / снимка: БГНЕС, архив

„За мен срещите на Делян Пеевски с Цветан Цветанов и главния прокурор Сотир Цацаров са новина".

Това заяви в „Здравей, България" по Нова телевизия Йордан Цонев от ДПС.

Той допълни, че за него тези срещи са интересни, защото „започна да ми се вдига завесата кой се страхуваше от това Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС".

„Пеевски не е член на ДПС, припомням ви. Не се разграничавам от него", подчерта той.

На въпрос дали прокуратурата трябва да проверява Пеевски, ако той и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов са търгували с влияние, Цонев отговори: „Приличам ли ви на прокурор?".

„Ако медийният чадър е престъпление, доста студиа ще обезлюдеят. Пеевски не е оказвал никакъв натиск, той е бил свидетел", коментира още депутатът от ДПС.

„Нямам фирми, не знам да има такава разработка, опазил ме Бог да имам фирми с подставени лица, нямам намерение и да споря с Ваньо Танов".

Така Йордан Цонев отговори на думите на бившия шеф на митниците Ваньо Танов, че на фирми, свързани с Цонев, са възстановявани огромни суми ДДС по време на Тройната коалиция. Народният представител обясни, че много отдавна живее с депутатската си заплата.

Цонев подчерта, че не очаква срещу него да има разработка.

„Ако имаше, тя щеше да стигне до правораздавателните органи. ГЕРБ управлява четири години и като се има предвид какви са ми изказванията към тях, едва ли щяха да ме пропуснат, аз съм достатъчно ярък критик на ГЕРБ", допълни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Той заяви, че на 28 април има дело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, което води дело срещу него за клевета.

Във връзка с решението на депутатите предизборна кампания да не може да се води на език, различен от българския, Цонев каза:

„Всеки активист на ДПС първо говори на български език и след това част от тях заявяват: „Позволете ми за по-възрастните ни родители да резюмирам словото си на майчиния им език". Не виждам къде е проблемът да кажеш на турски на по-възрастните хора, които не по тяхна вина, не знаят български".

Цонев допълни, че с това, което е прието в НС, всеки чужденец, който идва да говори на английски и френски, трябва да бъде глобен.

„Това да ползваме майчиния език е нещо, за което ДПС ще продължи да се бори. Това, което ни разделя, е омразата, злобата. Ще станем по-силни, ако се обединим", добави той.

Източник: NovaNews.bg