Към настоящия момент ЦИК не намира основание да промени решението си за гласуване само с хартиени бюлетини. Това обяви на извънреден брифинг председателят на комисията Камелия Нейкова.

Тя обясни, че в доклада на ДАНС има данни за повтаряне на процедурата за изграждане на изходния код за машините без да има нужда от това и без това да е част от доклада на Министерството на електронното управление и докладите на Българския институт за стандартизация и на Българския институт по метрология.

На изборите в неделя ще гласуваме само с хартиени бюлетини

"Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства за това решение ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са осем жалби, всички те са депозирани пред ВАС. Така, че очакваме съда да разгледа тези жалби", посочи тя.

Нейкова беше категорична, че до момента в Централната избирателна комисия няма постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС.

"Става въпрос за неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното - да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване. Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше беше осъществена на 20 октомври в присъствието на представители на ЦИК в министерството на електронното управление, като финалът приключи с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК", обяви Нейкова.

"След тази процедура провеждането на изграждане на нов изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, цитирам "качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам.-министъра, е недопустимо дори с цел някой да си го гледа и да си поиграе с него", обясни още председателят на комисията. "Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и е незаконосъобразно", добави тя.

Нейкова беше категорична, че ЦИК не е разрешила устройствата за гласуване да напускат склада, където се съхраняват. "Това, че МВР има съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране не може да се счита за дадено разрешение", посочиха още от комисията.

Премиерът Денков: Докладът на ДАНС е манипулативен

Камелия Нейкова заяви също, че не смята, че ЦИК е погазила Изборния кодекс. "Подобни твърдени от държавни институции и длъжностни лица намираме за недопустими и смятаме, че те са вмешателство в работата на независим държавен орган. А също така още повече рушат доверието в изборния процес. Нека институциите ни дадат възможност да си вършим работата, така, че изборният ден да протече нормално", апелираха още от комисията.

Те гарантират, че вотът на всички избиратели е обезпечен с достатъчен брой бюлетини.

"Разбираме желанието на някои избиратели да гласуват с машина. Аз също искам да гласувам с машина и до сега съм гласувала по този начин. Но, този път ще гласувам с хартиена бюлетина не защото изпълнявам нечия поръчка, а защото смятам, че информацията получена в ЦИК е достатъчна, за да вземем мерки да не се компрометира изборния процес", обясни председателката на комисия.

И апелира към ДАНС и прокуратурата да разследват действията на зам.-министъра, след което да оповестят публично финалните си заключения.