Централната избирателна комисия (ЦИК) и правителството направиха съвместно изявление на брифинг пред медиите във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври 2024 г. Шестима служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, проведоха работна среща с ЦИК по-рано през деня.

"Тази първа съвместна среща няма да е последна, ще се работи и оттук нататък. Подробно обсъдихме взаимодействието между Централната избирателна комисия и Министерския съвет за надграждане на онези дейности, които вече са предприети, така че да повишим доверието в изборния процес, да станат по-прозрачни процесите, свързани с гласуването и с подготовката на изборите", съобщи председателят на изборния орган Камелия Нейкова.

"Ще работим съвместно тези избори да бъдат все по-публични и все по-прозрачни", заяви на брифинга и служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. "С предложенията, направени от Министерски съвет, искаме да надградим процеса и да бъде по-прозрачен за всички, които участват в изборите", добави Мундров.

Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов, пък, увери, че Централната избирателна комисия има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължаваме заедно да работим за организацията на изборите, каза на брифинга още Нейкова.

Министър Карадимов е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

ЦИК Камелия Нейкова
Георги Димитров


Обсъдихме и въпроси, свързани с гласуването извън страната, както и въпроси от компетентността от Министерството на правосъдието, каза още Нейкова.

Предложените мерки са свързани основно с това да бъде повишено доверието в машинното гласуване. Министерството на електронното управление ще предложи мерки за процедурата за удостоверяване на съответствието. Другите предложения са предимно организационни, обясни председателят на ЦИК.

„По отношение на специализираната хартия за машинното гласуване искам да подчертая, че от промяната на Изборния кодекс в края на 2022 г. досега печатницата на Българската народна банка (БНБ) е доставчик на тази специализирана хартия за машинно гласуване с допълнителна защита“, каза Камелия Нейкова.

По думите ѝ хартията отговаря напълно на изискванията на производителя. "Изискванията са предоставени на печатницата на БНБ, с която последно имахме среща в петък. На срещата отново ни увериха и гарантираха, че хартията отговаря напълно на тези изисквания", каза Нейкова. "Всякакво говорене, че ЦИК е възложила доставка на хартия, която не отговоря на изискванията, е невярно", заяви тя.

"Ще се използва специализирана хартия за отпечатване на бюлетини от машините за гласуване. Тя ще е различна от тази, използвана на изборите на 9 юни по-рано тази година. В петък отправихме молба към управителя на БНБ печатницата на Банката публично да вземе позиция по темата за доставката на специализирана хартия за машинното гласуване, така че да не се създава напрежение и да оставаме с усещането, че едва ли не се доставя хартия, различна от техническите характеристики на производителя", коментира още Камелия Нейкова.

На изборите на 9 юни около 140 машини показаха дефект, беше преустановено машинното гласуване, извършва се анализ на причините, довели до този дефект, коментира председателят на ЦИК.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня