ЧЕЗ обвини „Гранична полиция” за токовите удари на „Кулата”
ЧЕЗ обвини „Гранична полиция” за токовите удари на „Кулата” / снимка: Дарик - Благоевград

Токовите удари на ГКПП – Кулата са по вина на „Гранична полиция", а не на ЧЕЗ, обяви пред Дарик Ясен Гуев, говорител на компанията, която доставя ток за Западна България. От ЧЕЗ са категорични, че не са подавали високо напрежение към Кулата, каквито обвинения отправи по-рано директорът на „Гранична Полиция" комисар Красимир Петров.

 

Ето какво още каза Ясен Гуев от ЧЕЗ пред Дарик:

 

Проверката, която направихме, показа, че изявлението на комисар Петров абсолютно не отговаря на истината. Мрежата в региона и от страна на ЧЕЗ, и от страна на НЕК, е подготвена така, че подобни токови удари, подаване на по-високо напрежение, да не са възможни. Това е проблем в мрежата на ГКПП – Калотина, която е собственост на съответната държавна институция – „Гранична полиция”. Те са абсолютно отговорни за това, което се е случило снощи. Подстанцията на НЕК в този регион има вкарани съответните защити, които правят невъзможно подобен проблем да съществува.

 

Според вас защо тогава комисар Петров и „Гранична полиция” обвиняват компанията?

 

Не знам как той толкова бързи е успял да събере експертния потенциал на неговата служба, така че да стигнат до това заключение, но то просто не е вярно.

 

Тази нощ след последователни токови удари изгоря цялата информационна и комуникационна инфраструктура на Граничния контролно-пропускателен пункт-Кулата.