/ БГНЕС
Четири важни дати през този месец трябва да спазят българските фермери, ако искат да кандидатстват за конкретни национални и европейски субсидии. До 15 февруари 2017 година всеки стопанин, кандидатстващ по схемите за директни плащания, трябва да регистрира правното основание за ползването на земеделските земи в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота. Площите за подпомагане по кампания 2017 ще се заявяват, само ако има регистрирано правно основание. Земеделски стопанин, който не е извършил регистрация или пререгистрация губи правото си да кандидатства за субсидии, а регистрираните земеделци имат право да кандидатстват за финансово подпомагане пред Държавен фонд „Земеделие".
 
Важните дати през месец февруари са четири, а земеделските производители не бива да ги пропускат, обясни пред Дарик директорът на Дирекция "Поземлени отношения и комасация" към Министерството на земеделието и храните Стилиян Митев:
 
"Във връзка със стартирането на кампанията всеки земеделски стопанин трябва да знае, че кампанията се провежда на правно основание, т.е. всеки един имот, който земеделският стопанин иска да заяви за подпомагане от 1 март, той трябва да притежава съответното правно основание. Регистрацията на всички правни основания е до 15 февруари 2017 г. Съответно февруари е кратък месец, но има важни дати, които засягат пряко земеделските стопани. Съответно 28 февруари е крайната дата за пререгистрация като земеделски стопани. Това също е едно от условията за кандидатстване за директните плащания. Земеделските стопани, които имат интерес да участват в тези процедури, трябва да знаят, че трябва да подадат заявление за участие в процедурите за 2017 г.", каза Митев.
 
От земеделското министерство призоваха фермерите да не чакат последния момент за подаване на документите, за да не се стигне до струпване на хора и документи в общинските служби по земеделие, което ще затрудни обработката на данните.