Четири фирми виновни за некачествени ремонти на пътната настилка в София
Четири фирми виновни за некачествени ремонти на пътната настилка в София / netinfo
Четири фирми – БКС „Витоша", "Тони Тодоров" ,"Никати” и "Проектстрой инженеринг" – са извършили некачествени ремонти на пътната настилка в София. Това сочи доклад на Гражданския съвет за контрол на пътните ремонти за миналата година.

От съвета настояват Столична община да не допуска тези фирми да участват в търгове. Драстично отклонение в уплътнението на асфалтовата покривка има в районите Средец, Изгрев, Лозенец и Витоша, съобщи заместник-кметът Ирина Савина.

Постоянна комисия от експерти в столичния инспекторат всяка седмица ще проверява районите, където се извършват пътни ремонти. Според председателя на Гражданско сдружение за контрол на уличните ремонти Атанас Черешаров трябва да има по-добър контрол при застрояването.

„Десетки са случаите, когато улица, която току-що е асфалтирана, е разкопана наново за подмяна на подземни инфраструктури, с което се обезсмислят вложените средства”, коментира Черешаров. По думите му Столична община е осигурила само 25% от необходимите средства за хоризонталната маркировка на улиците. Маркировката била с ниско качество, което е предпоставка за сериозни произшествия. София е на първо място в Европа по брой загинали пешеходци.