/ БГНЕС
Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с гордост показа оригинални издания и документи от фондовете си, представящи малка част от мащабното творчество на гениалния български писател и поет Иван Вазов.
.

Уникалната изложба носи името „Певец на две епохи“, целта и е да покаже на любопитните читатели уникални Вазови творби и е посветена на навършващите се 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. На тържественото откриване присъстваха вицепремиерът Илияна Йотова, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Сопот, родно място на поета – Деян Дойнов, както и много посетители на културната институция.
Сградата на библиотеката се превърна в домакин и на още една изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, също посветена на житейската и творческата биография на Вазов и предоставена от Националния литературен музей.

„Присъствието на Иван Вазов днес е същото, каквото е било в годините, когато той е бил жив и е присъствал в общественото пространство“, заяви пред всички гости директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тя обяви и излизането на две нови уникални издания на творчеството на писателя. Едното е електронен формат на „Под игото“, което е в комплект с 25 оригинални илюстрации от първото издание и е резултат от финансиране по проект, осигурено от Министерството на културата. Второто е фототипно издание на същия възрожденски роман от 1894 г.

 
БГНЕС