Цачева похарчила 75 000 лв. и посетила 4 континента
Цачева похарчила 75 000 лв. и посетила 4 континента / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева за последните три години и половина е обиколила няколко континента и е прекарала общо над 3 месеца зад граница. Това става ясно от получените по Закона за достъп до обществена информация справки на Народното събрание от БГНЕС.

Председателят на парламента има общо 37 служебни командировки зад граница. Цачева е прекарала в чужбина над 100 дни, като се е разходила за сметка на данъкоплатците до четири континента. Освен в Европа, тя е пътувала до Азия, Южна Америка и Африка. През юни 2012 година Цачева е била в Бразилия за 6 дни, а в Япония - повече от седмица.

За задграничните си командировки Цецка Цачева е похарчила над 75 000 лева за пътни, квартирни и дневни. По време на мандата на 41-то НС тя е изхарчила близо 50 000 лева само за самолетни билети. Нощувките на Цачева зад граница пък са на обща стойност 16 279, 94 лева, а общата сума на дневните, които тя е получила по време на пътуванията си в чужбина е 8 312, 62 лева.

В справката за пропътувани километри от народните представители със служебни автомобили при посещения в избирателните райони за мандата на 41-то Народно събрание срещу името на Цецка Цачева стои "0 изминати километри".

За дневни, квартирни и пътни по време на пътуванията си в страната бившият председател на парламента е изхарчила над 4000 лева. От бюджета на НС са дадени 470 лева за дневни на Цачева по време на посещенията й в избирателните райони, а за спане в родните хотели са й дадени над 3200 лева. Срещу името й в графата "пътни" в страната отново стои цифрата "0".

Въпреки че Цецка Цачева влезе в парламента с гръмките коментари, че е заварила силно раздута администрация, от НС отказали да съобщят колко точно са назначените, съкратените, напусналите и преназначените служители - с аргумента, че „не се създава и съхранява такава обобщена информация".

От НС не давали и информация за това колко пари са били похарчени за посрещане на чуждите делегации.