/ iStock
Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията, заявиха от Асоциацията за защита на потребителите.

Колко ще ни струва трапезата за Великден, ако си купим най-необходимото

"Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, заяви председателят на сдружението Пейо Майорски. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите.

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове

Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм, посочват от неправителствената организация. Плешката излиза с около 20 на сто по-евтина. Цените са с около 5 на сто по-високи в сравнение с миналата година. '

Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв, допълват от АЗП.

Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 на по-ниски от тези на пазара, каза още Майорски. Той призова Българската агенция по безопасност на храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Как да разпознаем хубавото агнешко месо и за какво да внимаваме при яйцата

От Асоциацията съветват потребителите да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен, и хората не трябва в никакъв случай да купуват месо и яйца без печати, обясни Майорски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня