Български пациентски форум иска прецизиране на клиничните пътеки
Български пациентски форум иска прецизиране на клиничните пътеки / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Клиничните пътеки или да отпаднат, или да бъдат прецизирани, поискаха от федерация Български пациентски форум. От федерацията се опасяват да не се повтори случаят, при който според тях пациент е преждевременно изписан от бургаска болница заради изтекла клинична пътека. Роднини на пациента твърдят, че 59-годишният Енчо Долджев е изхвърлен чисто гол от лечебното заведение, под претекст, че е здрав. Ден по-късно обаче Долджев е приет в интензивното отделение на Военномедицинската академия в столицата заради влошаване на здравословно му състояние. По случая близките на пациента обмислят да заведат съдебно дело.

В началото на месеца 59-годишният Енчо Долджев е приет в бургаската окръжна болница с диагноза двустранна бронхопневмония, разказа Иван Димитров от федерация Български пациентски форум. В продължение на 14 дни е лекуван в интензивно отделение, след което от медицинския персонал на лечебното заведение уверили, че го изписват, защото е здрав.

"Той до предния ден е дишал с маска, свършва пътеката и е изхвърлен навън. Не може човек, който за четири, пет дена е изгубил 20 килограма от теглото си да бъде казано, че е здрав", коментира Иван Димитров.

По думите на Димитров състоянието, в което Долджев е изписан наподобявало това на затворник от концлагер по времето на Втората световна война.

"Те твърдят, че той ги е прегръщал и целувал, преди да бъде изписан. А ако ние се бяхме забавили още ден да си го приберем в София, той никога повече нямаше да може да целува никого", сподели синът на пациента Теодор Долджев.

Клиничните пътеки повече вредят, отколкото помагат, тъй като никой не знае дали за минималния брой дни за престой, включени в пътеката, пациентът ще бъде излекуван, обясни адвокатът на семейството Лилия Николова.

"Именно защото това е механизъм за финансиране на болниците, лекарите в лечебните заведения гледат човекът да пасне на клиничната пътека. Факт е, че клинични пътеки има само в България", поясни юристът.

От пациентския форум допълниха, че ако до месец Министерство на здравеопазването, Здравната каса и Българският лекарски съюз не започнат преговори по темата с клиничните пътеки, от пациентската организация ще запознаят Европа с това, което се случва в България.

От лечебното заведение в Бургас не бяха открити за коментар.