Български огнеборци от цялата страната отпътуваха за Гърция в помощ за борбата с пожарите на полуостров Пелопонес. Модулът ни за наземно гасене на горски пожари с автомобили ще се включи с 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия.
 
В състава на модула са огнеборци от Главната дирекция на пожарната, Столичната дирекция и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново, Габрово, Пловдив и Сливен. 

Помощта е в рамките на механизма за гражданска защита на Съюза, който Гърция задейства. По план огнеборците ни ще останат там седмица. 

„Отиваме на Пелопонес, където се развива в момента големият горски пожар на територията на Гърция. Там районът е труден, растителността е с много ниска влажност. В момента има и ветрове, които допълнително допринасят за бурното развитие на пожара. Често се случва да ходим в Гърция, не само там, но и в Турция след земетресенията. България е активен член в Механизма за гражданска защита и се налага да оказваме съдействие”, коментира Калоян Дончев, ръководител на българския модул за гасене на пожари с автомобили в Гърция.

Стотици пожарникари и доброволци в Южна Гърция се борят вече трети ден с голям горски пожар в близост до град Коринт, който отне живота на двама души и опустоши обширна гориста местност. Пожарната служба в района съобщи, че повече от 400 пожарникари, подпомагани от 20 водоразпръскващи самолета, са били ангажирани с пожара в планините на Коринтия в Северен Пелопонес, предаде Асошиейтед прес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
NOVA, БТА