/ Община Русе
До село Челарево е разлято гориво от закотвен кораб под български флаг и по този повод Министерството на земеделието на Сърбия е предприело спешни мерки за овладяване на разлива, съобщава сръбският вестник Новости.

"След разлива на нефт по основното течение на река Дунав, което се случи днес, със спешните съвместни действия на ПВД "Вода Войводина“ и ПВД "Сърбиявода“ (Публично водно дружество "Сърбиявод"), са започнати саниране и всички други необходими процедури, за да се отстранят всички замърсявания, от нефтени петна от реката възможно най-бързо и ефективно и всички вредни последици от това.

Обратно у дома: Полярният ни кораб се завърна след 127 дни плаване до Антарктида (СНИМКИ/ВИДЕО)

Веднага след заповедта за проверка всички компетентни служби, провинциалната инспекция по водите, секторът за спешни случаи, представители на ПВД "Вода Войводина", секторът за спешни случаи на Бачка Паланка, както и акредитираната лаборатория на Агенцията за опазване на околната среда, отидоха на терена", се посочва в съобщение на министерството.

Намерено е подходящо място, където може да се монтира "защитна плаваща завеса", за да се ограничи нефтеното петно. 

След монтиране на "защитната плаваща завеса", уловеното нефтено петно ​​се отделя от водната фаза, съхранява се и се обезврежда.

"На 19 юни 2023 г. е възникнал нефтен разлив по основното течение на река Дунав при Челарево, на кота 1287. По доклад на капитана това е корабът "Джъмбо“, регистриран в България, като от него са излети 35 тона гориво“, се допълва в съобщението на ведомството.

Агенция "Фокус"