След 127 дни плаване до българската база на остров Ливингстън и обратно първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна у дома.

Първият български военен научно-изследователски кораб отплава към Антарктида

Корабът акостира във вторник на Морската гара във Варна.

В официалната церемония по посрещането му участваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, министрите на отбраната Димитър Стоянов и на образованието Сашо Пенов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На кея бяха началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител Марио Смърков, кметът на Варна Иван Портних, представители на местната и държавната власт, много граждани.

кораб варна завръщане
БТА

кораб варна завръщане
БТА

За първи път български научноизследователски кораб достига до Ледения континент и това е историческо събитие за Военноморските ни сили, за науката и прогреса на човечеството, с което всички българи можем да се гордеем. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалната церемония по посрещането на военния научноизследователски кораб след неговата първа експедиция до Антарктида. 
 
„В продължение на десетилетия българските учени и изследователи с много професионализъм и всеотдайност позиционираха страната ни на Белия континент и на световната карта на научните достижения“, посочи президентът, като добави, че през годините много често изследователският устрем беше възпрепятстван от ограничените логистични възможности на страната ни. „Днес България прави решителна крачка в утвърждаването ни като морска държава с амбиции и способности за участие в научноизследователски мисии и експедиции не само на Антарктида, но и в морските пространства и в световните океани“, заяви държавният глава.
 
Президентът изказа признателност за градивното партньорство, довело до придобиването, възстановяването и модернизацията на научноизследователския кораб. През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ придобиват научноизследователски кораб, чиято главна цел е  да осигури транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влиза в състава на ВВМУ. „Вашата кауза откри нови, немислими до момента, възможности пред страната ни в областта на научните изследвания“, подчерта държавният глава.
 
Президентът поздрави командира на кораба кап. II р. Николай Данаилов за успешната мисия и проявения висок професионализъм от екипажа. Държавният глава се обърна и към ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев за отдадеността му на полярното дело и приноса му за успеха на мисията, която разкрива нови възможности пред страната ни. 
 
Държавният глава връчи Почетния знак на президента на екипажа на научноизследователския кораб и на 31-ата Национална антарктическа експедиция, а нейният ръководител проф. Христо Пимпирев изрази признателност за подкрепата на президента, който на церемония в Гербовата зала на президентската институция през месец ноември миналата година връчи националния флаг на 31-ата българска полярна експедиция. „Когато президентът ни връчи националния флаг, ние се почувствахме национално отговорни, той ни даде морална сила да изпълним успешно нашата историческа мисия“, посочи проф. Пимпирев.

кораб варна завръщане
БТА

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на НИК 421 бе проведен на 27 юли 2021 г.

Българският полярен кораб пристигна в Картахена 

Преди първата полярна мисия на кораба той бе ремонтиран, модернизиран и дооборудван във Варна. На 27 декември 2022 г. „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Морска гара – Варна, като така бе поставено началото на 31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Корабът бе натоварен със строителни материали и оборудване, които бяха необходими за изграждането на лаборатория, като част от българската база.

На 4 февруари 2023 г. НИК 421 пусна котва в пристанището в Мар дел Плата, Аржентина, където на борда се качи екипът полярници, изследователи и логистици. След това корабът започна последния си преход до Ливингстън, като премина успешно протока Дрейк. Той достигна своята дестинация през 49-ия ден от плаването си. Изследователските и строителните дейности на родните полярници продължиха 24 дни.

На 6 март 2023 г. корабът „Св. св. Кирил и Методий“  пое по обратния път към родината.
Мила Едрева/БТА