/ Thinkstock/Getty Images
Какъв е общият потребителски разход на българина? Националният статистически институт отговаря на този въпрос в деня, в който отбелязваме Световния ден на потребителите.
 
Според данните, които са за 2016 г., българинът харчи най-много от доходите си за храна, на второ място за жилище и битови сметки, на трето място за транспорт.
 
Евростат: Българите харчат най-много за интернет и телефон в ЕС


37,3% от парите на българина отиват за храна, за жилища и битови разходи отиват 17,3%, транспортът взема 8,3%, здравеопазването - 6,7% от доходите. За свободно време, култура и почивка българинът отделя 5,8% от средствата си, за алкохол и цигари - 5,2%, за други стоки и услуги - 5,1%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома - 4,5%, а за дрехи и обувки - 4,4%.
 

НСИ

Сметките изяждат семейния бюджет

Средно на лице от домакинство българинът изяжда 88 кг хляб годишно, 45,6 кг месо, 27,5 кг кисело мляко, 70 кг зеленчуци и 49 кг плодове. За година българинът изяжда средно 140 яйца.
 
27,3 литра е консумираният алкохол средно на лице от домакинство за 2016 г. Бирата е най-предпочитана, следвана от виното и за изненада - ракията е на трето място.
 

НСИ


Историята на Световния ден на потребителите започва през 1962 г., когато тогавашният американския президент Джон Кенеди за първи път поставя въпроса за необходимостта от защита на потребителските права в реч пред Сената. Той формулира и четирите основни права на потребителя: правото на безопасност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.
 
От 1991 г. Денят на потребителя се отбелязва и в България.
БГНЕС