България остава най-централизираната страна откъм публичните финанси
България остава най-централизираната страна откъм публичните финанси / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил

България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси и от около 18-19% местни финанси в консолидирания държавен бюджет през 2008 г., днес този процент е малко над 12”. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с кметовете на 9-те общини от Кюстендилска област.

Според него по-високата степен на децентрализацията означава повече отговорности, но и повече ресурси за местните власти да решават проблемите на хората.

„Говорихме за фискалната децентрализация и състоянието й към този момент. Запознах кметовете и с плановете отново да предприемем стъпки в тази посока след няколко годишна пауза. Още тази есен в хода на дебатиране на проекта за бюджет за следващата година ще имаме дебат и със Сдружението на общините така, че да определим най- важните стъпки към по нататъшна децентрализация”, каза още Орешарски.

Освен това на срещата бяха обсъдени теми свързани теми с коридор №8, локалната инфраструктура, проблемите при усвояване на фондовете и развитието на селското стопанство.

Още новини от Кюстендил