България не е заплашена от липсата на лекарство за епилепсия, смятат от здравното министерство
България не е заплашена от липсата на лекарство за епилепсия, смятат от здравното министерство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България не е заплашена от липсата на лекарство за епилепсия, смятат от здравното министерство
64334
България не е заплашена от липсата на лекарство за епилепсия, смятат от здравното министерство
  • България не е заплашена от липсата на лекарство за епилепсия, смятат от здравното министерство

България не е заплашена от липсата на лекарствения продукт Rivotril, използван от пациенти с епилепсия, обясни заместник-здравният министър Лидия Нейчева.

Тя допълни, че на горещата линия на министерството не са постъпвали сигнали, че продуктът липсва в аптечната мрежа, но допусна вероятността някои от аптеките да го нямат в наличност.

От фирмата производител уверили, че в следващата година и половина лекарството ще фигурира на българския пазар, след което вносът ще бъде спрян.

Причината лекарственият продукт да бъде изтеглен от родния пазар се корени в ценообразуването, посочи Нейчева и допълни, че още от сега трябва да се мисли как проблемът да бъде решен.

„Министерството не трябва да мисли след година и половина, министерството трябва да започне да мисли сега дали да съдейства по някакъв начин, защото не може да се намери намеса пряко в причината за изтеглянето на продукта - а причината е ценообразуването, на всички е ясно. И започвайки да мисли отсега, или може да промени ценообразуването, да направи опит да въздейства, или да се търсят съответните генерици, да има време те да се регистрират. Ако започне министерството след година и половина, някой друг ще говори на това място", добави Нейчева.

Няма да има напрежение на пазара, допълни експертът.

„В търговците не едро има малки количества, очаква се да до дни да постъпят нови количества. Може в някои аптеки наистина да го няма, ние няма как да проверим всички аптеки. Така че аз много моля пациентите и гражданите да се обърнат на горещата линия към Министерството на здравеопазването. Ще има количества в следващата година и половина, аз не мога да гарантирам регулярността, но те я заявяват и те ще трябва да спазят закона", каза още заместник-здравният министър.

Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина притежателят на разрешението за употреба е длъжен 18 месеца преди да прекрати продажбите на даден лекарствен продукт да уведоми всички заинтересовани страни за намерението си, поясни още Нейчева.