/ iStock/Getty Images
По време на 66-та годишна сесия Генералната конференция на МААЕ (26-30 септември 2022г.) днес България бе единодушно избрана за член на Съвета на управляващите на МААЕ за периода 2022-2024 г., съобщиха от външното ни министерство. 

България получи доверие и право на глас в основния политически орган, приемащ ключовите за Агенцията решения, в момент на засилен политически, медиен и обществен интерес към дейността на МААЕ.
 
"Нарастващото значение на ядрената енергия, ядрените технологии, глобалните предизвикателства пред неразпространението на ядреното оръжие и заплахата за ядрената сигурност и безопасност в Европа поставят трайно МААЕ във фокуса на многостранния дневен ред. Изборът на България в Съвета на управляващите е резултат от солидна дипломатическа подготовка и представлява признание за значението на България като държава с традиции в областта на използването на ядрената енергия и ядрените технологии за мирни цели и активен защитник на каузата за неразпространение на ядреното оръжие", посочват от МВнР. 

В МААЕ членуват 173 държави. Основната функция на МААЕ е да спомага за безопасното и мирно използване на ядрените науки и технологии. За целта Международната агенция проверява вече съществуващи ядрени съоръжения и наблюдава тяхната експлоатация за мирни цели, осигурява информация и разработва стандарти, с които да се гарантира сигурността на ядрените съоръжения, технологично сътрудничество с науката и подпомага всички области на науката, които се занимават с мирните приложения на ядрените технологии.

Съветът на управляващите на МААЕ се състои от 35 държави, 13 от които се назначават служебно, а други 22 се избират от Генералната конференция с мандат от две години.