/ ThinkStock/Getty Images
Опитът на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите е била темата, обсъдена по време на среща между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и националния координатор по трансплантация на Хърватия д-р Мирела Бушич и др. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
 
Хърватия е една от водещите държави в областта на трансплантацията, като цялата процедура по създаването и укрепването на хърватската система за трансплантация е продължила близо 10 години. През 2001 г. Хърватия е разполагала с 4 донора на милион население, а през 2015 г. страната отчита 40 донора на милион население.

Донорска ситуация: 54-годишна жена даде шанс за живот на двама души
 
Министър Ананиев е посочил, че България е в процедура по подготовка на Национална програма по донорството. Скоро ще стартира и информационната кампания за популяризиране на донорството.
 
Хърватските представители са подчертали необходимостта от създаване на квалифицирани eкипи, в които да участват не само анестезиолози, трансплантолози и пулмолози, но и националните координатори по донорство и директорите на лечебните заведения, имащи отношение към дейностите по трансплантация. Според тях Националната програма по трансплантация трябва да бъде част от стандарта за работа на трансплантационните центрове.

Мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама души
 
По време на срещата са били обсъдени и въпроси, свързани с логистиката при донорска ситуация, възможностите за ревизиране на националното законодателство, въвеждането на индивидуална донорска карта, съдържаща информация за волята на човек при настъпването на евентуална донорска ситуация, както и членството в "Евротрансплант".
 
Участниците в срещата са разговаряли и за сключване на двустранно споразумение между България и Хърватия в областта на донорството, на база на което да бъде осъществено обучение на наши медицински специалисти и координатори по донорството.

Трета трансплантация на черен дроб във ВМА за две седмици