България ще дари ваксини на балканските страни. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерски съвет. 

"Създадохме достатъчно добра организация да се ваксинират хората у нас, предимно възрастните, защото те са най-важни според мен. Така можем да намалим смъртността. Имаме възможност да помогнем на съседни държави", обяви Кацаров.

Всички граждани на Босна и Херцеговина ще могат да се ваксинират безплатно в Сърбия

Получили сме запитване от Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Северна Македония, които искат да получат ваксини от нас. Процедурата се оказа много тежка- независимо дали ще се продадат или дарят, отнема време докато се получи съгласие от Европейксата комисия, обясни той.

Отправили сме запитване към ЕК, в петък до края на деня би трябвало да получим отговор по кой механизъм ще се случи това нещо. Нашето желание е да помогнем, заяви здравният министър.

Кунчев: Българите в Западна Европа се връщат у нас, за да се ваксинират

Ваксината, която ще дарим, ще бъде тази на AstraZeneca, защото у нас има най-малък интерес към нея. Общо ваксините, които може да дарим са 150 хил. за всички тези страни, които са отправили запитване до България.

"Ние имаме 13-14 млн. ваксини, които ще получим до края на годината.
Част от доставките дори помолихме да бъдат забавени. Ние продължаваме да бъдем последни по броя на ваксинирани хора в страната", поясни Кацаров.

Кацаров подчерта, че в България няма починал след поставена ваксина срещу коронавируса.