Министърът на енергетиката Теменужка Петкова
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова / БГНЕС, архив
 България ще подкрепи Полша в искането й за отмяна решението на Европейската комисия от 31 юли 2017 г. за най-добри налични техники за големите горивни инсталации, съобщи пресслужбата на кабинета.

Министерският съвет одобри на днешното заседание позицията на страната ни по дело Т-699/17, образувано по жалба на Полша срещу ЕК пред Общия съд на Европейския съюз. В позицията на страната ни се отбелязва, че приетите стойности за нива на вредни емисии са амбициозни и нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации. Прилагането на решението у нас би наложило инвестирането на значителни финансови средства от топлоелектрическите централи.

България ще търси начин новите екоизисквания на ЕК към ТЕЦ-овете да не се прилагат към нашите горивни инсталации

На 31 юли 2017 г. Европейската комисия определи какви нива на емисиите трябва да покрият въглищните централи в ЕС, за да отговарят на приетия през април 2017 регламент за най-добрите налични техники и да продължат работата си. България е една от държавите, които са най-сериозно засегнати от новите правила. Ако не отговарят на новите условия, операторите на въглищните централи трябва или да поискат дерогация (изключение) от тях, доказвайки, че разходите им за екологизация многократно ще надвишат ползите за околната среда, или да спрат работа.

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че позицията на българското правителство е ясно изразена – страната ни е гласувала против референтния документ. Налице е и политически консенсус по темата. Ще положим всички усилия за защита на въгледобивните предприятия и големите горивни инсталации, допълни тя.

Топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, тъй като произвеждат над 40% от енергията. След днешното решение на Министерския съвет страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ подход при следващи действия, допълни министър Петкова. 
БТА, БГНЕС