/ БГНЕС, архив
Народното събрание реши министърът на енергетиката да внесе в парламента доклад до 31 октомври относно предприетите мерки за гарантиране на енергийната сигурност на страната, след решение на Европейската комисия за повишаване на екологичните изисквания към топлоенергийните централи.

В НС днес имаше разисквания по питане на народните представители Таско Ерменков и Иван Генов към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно актуалната политика на Министерство на енергетиката за гарантиране на електроенергийната сигурност на България.

България ще търси начин новите, по-високи екологични изисквания на ЕК, да не се прилагат към нашите ТЕЦ-ове. Това трябва да стане с обединените и съгласувани усилия на държавата и на ръководствата на горивните инсталации, каза в парламента Теменужка Петкова.

Таско Ерменков посочи, че с решението на ЕК за рязкото намаляване на емисиите парникови газове от ТЕЦ-овете ще доведе до закриване на горивни инсталации в България, освобождаване от работа на над десет хиляди души и с негативни ефекти за фирми, където са заети поне 100 хиляди души.

Валентин Николов от ГЕРБ уточни, че срокът е края на октомври, защото решението на ЕК още не е публикувано. В дискусията представителите на всички партии се обявиха за търсене на начин за отлагане на прилагането на по-високите екологични критерии за ТЕЦ-овете. Това показва на българките граждани, че по важни теми сме в състояние да пренебрегнем политическите си различия и да имаме държавническо отношение по тази изключително важна тема, каза Теменужка Петкова.

Големите горивни инсталации на въглища осигуряват повече от 40% от електрическата енергия в страната. Без тези базови мощности нашата енергетика не може да се справи, заяви Петкова. За да получим временна или постоянна дерогация за новите изисквания,ТЕЦ-овете трябва по безспорен начин да докажат, че разходите за изпълнението на тези изисквания ще бъдат в пъти по-скъпи от ефекта за околната среда, каза Петкова.

Решението за изграждането на нови енергийни мощности - тема, която също беше засегната в дискусията, трябва да се вземе с консенсус след обстоен анализ и икономическа обоснованост, посочи Петкова. България към момента притежава лицензирана площадка на Белене, с разходи за нея в размер на 1,4 млрд. лева. Изхарчени са и 1,186 млрд. лева за оборудване.Нашата позиция е да се направи опит за отделяне на тези активи и пасиви в проектна компания "Белене", която да бъде предложена на публична и прозрачна приватизация. Ако проектът е жизнеспособен, то той ще бъде реализиран - ако това не стане, ще търсим възможност изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи Петкова.
БТА