/ БГНЕС
България не изнася оръжия и боеприпаси за Украйна. Това заяви категорично от парламентарната трибуна вицепремиерът Корнелия Нинова. В качеството си на лидер на БСП тя увери, че като коалиционен партньор партията няма да позволи страната ни да бъде намесена във войната чрез доставки на оръжия.

"Страната ни изнася оръжие и стойки с двойна употреба за поне 60 държави. За пореден път декларирам от трибуната на българското Народно събрание: Нито един износ не е осъществен за Украйна. Не само в последните месеци, а от 2015 година след подписването на Минските споразумения. Декларирам го тук с лицето си", увери Нинова.

Разследват депутатката Елена Гунчева за престъпление срещу Републиката

Изказването й бе провокирано от твърденията на Елена Гунчева от "Възраждане", която заяви, че вече е подавала сигнали за износ на боеприпаси от наши заводи към Украйна. И попита Корнелия Нинова:

"Какво знаете, че на 18 март от "Арсенал" в Казанлък в 6 сутринта са натоварени 12 камиона с патрони и малокалибрено оръжие, предназначено за Украйна? Товарът е бил в Русе, а от там е бил доставен на 15 км. навътре в Украйна. На 21 март от военният завод в Лясковец са натоварени тирове, за които се твърди, че са с помощи за Украйна, но те са били натоварени с оръжие и боеприпаси. Къде отиват и боеприпасите, които се товарят от Пета армия в Сливен?", запита тя.

Вицепремиерът показа връчения й сигнал от Кунчева, който по думите й е просто лист хартия и не може да се нарече документ, защото няма нито имена, подписи и тн.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в пускане на мини в Черно море

"Става въпрос в него за пренасочване на един коридор в друг. Проверих сигнала ви и такова нещо нито е влизало в комисията по оръжия към Министерството на икономиката, нито е обсъждан такъв транспорт на оръжие, нито е издавано разрешение. Има доклад за целия износ на оръжие и стоки с двойно предназначение от началото на работата на нашия кабинет, там е описано всичко с имена на фирми, количества, суми и тн.", заяви Корнелия Нинова.