БСП: Решението на КС стабилизира третата поправка в Конституцията
БСП: Решението на КС стабилизира третата поправка в Конституцията / netinfo

Решението на Конституционния съд за отмяна на т.нар. импийчмънт на тримата висши магистрати стабилизира третата поправка в основния закон и дава възможност за по-решителни стъпки при четвъртата поправка в Конституцията, насочени към решаването на големия въпрос за отчетността на съдебната система. Това заяви за Денят на Дарик радио председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Миков коментира, че от съд може да се очаква всичко, но начинът, по който е било свикано заседанието на КС е показал политическа пристрастност на някои от конституционните съдии, назначени по времето на Иван Костов.

Заместник-председателят на ПГ на НДСВ Минчо Спасов изрази позицията на жълтите, че съдебната система съществува за да обслужва гражданите и им дължи отчетност и контрол. Механизмите за тази отчетност и контрол ще продължат да бъдат залагани в законите и Конституцията, въпреки съпротивата на някои слоеве в съдебната система, заяви Спасов.

Минчо Спасов съобщи още, че основната тема, която се обсъжда във връзка с предстоящата четвърта промяна в основния закон, е тъкмо как да бъде съчетана независимостта на съдебната власт с нейната отчетност. Предвиждат се ежегодни доклади на първите магистрати пред Народното събрание чрез Висшия съдебен съвет и засилена роля на инспектората, където и да се намира той в структурата на съдебната власт.

По повод решението на КС Минчо Спасов каза, че не текстът за импийчмънта е бил посочен от Брюксел като застрашаващ независимостта на съдебната власт, а забележките са били свързани с разписаните правомощия на правосъдния министър. Точно тези правомощия ще бъдат обект на четвъртата поправка в Конституцията, добави зам.-председателят на ПГ на НДСВ.

В коментар за Денят заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова определи като политически безотговорно намерението на мнозинството да стартира още следващата седмица процедурата за поредните промени в Конституцията. Според Михайлова това става набързо и без консултации, както се е случило при третата поправка в основния закон. ДСБ предупреди няколко пъти мнозинството във връзка с предсрочното прекратяване на мандатите на тримата големи в съдебната власт, но за съжаление бяха приети текстове, които още тогава се знаеше, че са най-малкото спорни, добави Михайлова.