ваксина
ваксина / iStock/Getty Images
БСП внася днес в Народното събрание проекторешение за предприемане на действия за доставка на руската ваксина "Спутник V". Това обяви председателят на партията и на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна във връзка с недостатъчните доставки на договорените ваксини срещу COVID-19.

"Тъй като не можем да очакваме сега премиерът да прояви изключителна смелост в тази ситуация, ние поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание решение да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник", както направиха Унгария, Израел и Словения. Настояваме това решение да бъде разгледано преди разпускането на НС. Забавянето ще се отрази тежко на здравния статус, на икономиката, на стандарта на живот в България. А неговото приемане ще даде възможност желаещите доброволно да се ваксинират да имат достъп до ваксини и до по-широк избор", посочи Корнелия Нинова.

Освен това тя отбеляза, че темповете на ваксиниране са и условие за разхлабване на мерките.

Лидерът на БСП очаква от ръководството на НС проекторешението спешно да бъде включено в програмата на парламента, преди да се разпусне за изборите. В противен случай ще упражним правото си по правилника на НС и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос, заяви тя.