БСП обвиниха Плевнелиев в задълбочаване на кризата
БСП обвиниха Плевнелиев в задълбочаване на кризата / БГНЕС, архив

От БСП обвиниха Росен Плевнелиев в задълбочаване на кризата заедно с правителството на Бойко Борисов.

"И сега той се опитва да създаде неуправляема ситуация за Румен Радев, преди встъпването му в длъжност", беше първият коментар пред журналисти в парламента на Валери Жаблянов от левицата след изявлението на държавния глава.

Плевнелиев няма да назначи трети служебен кабинет

Според Жаблянов сегашният държавен глава без основание в конституцията е създал хаос, "водейки безпринципни политически преговори и договорки, опитвайки се да състави правителство, въпреки парламента и въпреки резултатите от изборите".

Затова и отговорността му, по думите на представителя на социалистите, е огромна. Жаблянов подчерта, че Плевнелиев е можел да назначи служебен кабинет много по-рано, но вместо това е протакал конституционните възможности за съставяне на правителство в рамките на това НС.

Реформаторският блок върна проучвателния мандат (ВИДЕО)

"Той забави умишлено, проточи сроковете и сега постави и НС, и правителството на Борисов, както и новоизбрания президент пред изключително сложна ситуация, демонстрира и в края на мандата си всички онези качества , които наблюдавахме през годините", добави Валери Жаблянов

Президентът Плевнелиев дори е направил предложение на приемника си да получи от него кабинета и да назначи неговия кабинет и, въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент, не се съгласи опонентът му от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според нея съставянето на две служебни правителства ще бъде изключително смешно и неразумно.

Източник: БТА