Плевнелиев няма да назначи трети служебен кабинет (ВИДЕО)
91804
Плевнелиев няма да назначи трети служебен кабинет (ВИДЕО)
  • Плевнелиев няма да назначи трети служебен кабинет (ВИДЕО)

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат, воден от ясния стремеж да се гарантира институционалната стабилност и приемственост в държавата. Това каза държавният глава в изявление след изчерпването на конституционната процедура с връщането днес от Реформаторския блок на последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

Реформаторският блок върна проучвателния мандат (ВИДЕО)

Президентът каза, че не вижда голям смисъл в назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори няма да подготвя и избори.

Той допълни, че по този начин няма да бъде изпратено и погрешно послание към нацията и към света.

"С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата куриози на световните новини", каза той.

"Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ за разделение - не е това моят път, избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент Радев да назначи служебно правителство, така ще гарантираме нормален конституционен цикъл - редовно правителство ще предаде властта на служебно правителство, което след това ще предаде на ново редовно правителство. По този начин няма да изпратим и погрешно послание към нацията и към света, че в България всеки е войвода, всеки си прави правителство, всеки гледа да се докопа до властта, дори и само за месец", допълни Плевнелиев.

Без правителство, отиваме на предсрочни избори

Плевнелиев каза още, че за да няма никакви спекулации, че иска да удължи живота на правителството в оставка, е готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Румен Радев отиде при него със състав на служебно правителство, да го разпише на секундата.

"Предстоят избори, те ще бъдат подготвени от ръководството на новоизбрания президент Радев, от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ", каза още Росен Плевнелиев.

Ако Румен Радев откаже да състави служебно правителство сега, до встъпването му в длъжност като държавен глава ще управлява правителството на Бойко Борисов в оставка.