БСП иска да унищожи единството на БЛС
БСП иска да унищожи единството на БЛС / netinfo

БСП полага усилия за разбиването на Българския лекарски съюз, защото се опасява от единството на организацията, вместо да работи за утвърждаването й, каза в Пловдив депутатът от БНС и член на парламентарната здравна комисия доц. Борислав Китов. По думите му, това означава, че партията никога не е имала добро отношение към съсловието.

Парламентарната група на левицата внесе без коалиционните си партньори законопроект за отпадане на задължителното членство в БЛС. Това би довело до множество сдружения, оформени според политически интереси и пристрастия, липса на контрол в системата и проблеми с медицинската етика и правата на пациентите, които ще станат държавна функция, подчерта Китов.

Според него БСП греши, като залага само на социалния аспект на здравеопазването, което за да се развива, трябва да е подчинено на пазарни механизми. Системата спешно се нуждае от реален механизъм за остойностяване на медицинските услуги и нов закон за дейността на болниците. В него трябва да се регламентират възможностите за формиране на приходите и реализацията на печалбата им.

Трябва да се прекъсне и порочният кръг на сега съществуващата акредитация, която не дава реална представа за състоянието на болниците и възможностите за лечение на заболяванията, каза още доц. Китов.

Още новини от Пловдив