БСП и ДПС няма да подкрепят ремонта в кабинета „Борисов“
БСП и ДПС няма да подкрепят ремонта в кабинета „Борисов“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП и ДПС няма да подкрепят ремонта в кабинета „Борисов“
51549
БСП и ДПС няма да подкрепят ремонта в кабинета „Борисов“
  • БСП и ДПС няма да подкрепят ремонта в кабинета „Борисов“

БСП и ДПС няма да подкрепят смените в кабинета „Борисов", стана ясно след заседания на ръководствата на двете партии. Според социалистите рокадите сред министрите не променят общата политика на правителството, а всъщност отговорността за проблемите е на премиера Бойко Борисов. От ДПС изразиха мнение, че смяната на министри доказва, че политическият ресурс на кабинета на ГЕРБ се е изчерпал.

България в момента се управлява от триумвират – Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

- Сергей Станишев, лидер на БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че властта в страната е концентрирана в премиера Бойко Борисов и няма как на третата година от управлението министър-председателят да е осъзнал, че нищо не е направено в икономиката, а цените на лекарствата са се покачили с 40 процента. По думите му отговорността изцяло е на премиера и не може да се избегне „със смяна на пешките".

„България в момента се управлява от един триумвират - Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Цветан Цветанов е отговорен за полицейщината и репресиите, Симеон Дянков - отговорен за потрошаването на фискалния резерв и разрушаването на публичните финанси, а Бойко Борисов е координатор на тази дейност, но постоянно се хапят главите на тази ламя помежду си", каза Станишев.

От ДПС също заявиха, че няма да подкрепят освобождаването на икономическия министър в оставка Трайчо Трайков, защото не са ясни мотивите. По думите му на този етап са чути три версии на двамата вицепремиери и на премиера, които взаимно се изключват. „Вицепремиерът Цветанов каза, че Трайчо Трайков е подал оставка по лични причини. Вицепремиерът Дянков каза, че знаел за отстраняването на двамата министри още във вторник преди скандала в Катар, а министър-председателят Борисов твърди, че го освобождава основно заради Катар", каза Лютви Местан.

От движението ще предложат проектите за освобождаването на Трайчо Трайков и Стефан Константинов да бъдат поотделно подложени на гласуване в пленарната зала. Освен това допълниха, че е възможно премиерът да пристъпи към генерален ремонт на кабинета, но и това не е спасение за ГЕРБ.