България е обвинена в стрелба по сирийски бежанец, съобщи Sky News

Mедията публикува и видео, показващо как млад сириец е обстрелван на границата с Турция. Това е първият кадър на търсещ убежище, улучван с бойни патрони на границата на ЕС, посочва телевизията.

Убиха полицай, охранявал границата с Турция

Кадри, за които се твърди, че са заснети на 3 октомври край оградата на българо-турската граница, показват как 19-годишният Абдуллах Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му.

https://twitter.com/LHreports/status/1599795979762356224?s=20&t=jC8w-3wQgSDDjdJlv2emDw
 
Той твърди, че е бил застрелян от български гранични служители, след като са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са ги изтласкали обратно в Турция. Видеото е любителско и не доказва, че сириецът действително е прострелян от български патрул.

„Появи се зелена кола с двама български офицери в нея. Тя дойде към нас и започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята“, разказва младият мъж.  Той добави: „Начинът, по който беше стреляно по мен, беше директно и с намерение да бъда убит", твърди сириецът.

Шофьорът на линейката, превозвала мигранти, остава в ареста

Групата разказва още, как българските граничари конфискуват мобилните телефони на бежанците и им взимат парите. А жените обискират по сексуален начин. Друга група нелегални мигранти споделят пред камерата на телевизията, че често нашите патрули стрелят по тях, а по някога насъскват срещу тях граничните кучета.

България е част от Европейския съюз и се надява да получи членство в Шенгенското пространство, което позволява на хората да се движат свободно през границите в него. Страната често се използва като врата за стигане до други европейски страни, добавя в коментар Sky News.