3000 лева е трябвало да вземе 31-годишният Християн Колев от София, който беше задържан за превозването на 14 мигранти в линейка. Коридорът му на придвижване е бил предварително начертан. Това стана ясно по време на гледането на мярката му за неотклонение в съда в Средец.

Според прокуратурата престъплението се отличава с особена дързост, защото е закупил линейка с цел да заблуди полицията и да избегне проверките на КПП-та, предаде БГНЕС.

БГНЕС

Според адвоката му Красимир Кацарски, Колев е получавал от Турция указанията за транспорт на мигранти. Колев не е осъждан, работи по строежи. Дал е кръвна проба, защото отрича да е взимал амфетамини, въпреки че при залавянето му даде положителна проба за тях. Мъжът настоява пред съда, че направената проба на място не е точна, тъй като е вземал хапчета.

Защитникът му поиска налагането на по-лека мярка „домашен арест", но районните магистрати в Средец не уважиха искането и в крайна сметка мъжът беше задържан под стража.

На 3 декември в Бургас заловиха трафикант на мигранти, който ги превозвал в линейка, облечен с бяла престилка и медицинска маска. При проверка на жандармерия в превозното средство са открити 14 мигранти.

Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка

Районният прокурор на Бургас Мария Маркова заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA, че наказанието за подобно престъпление е между 1 и 6 години лишаване от свобода и от 5000 до 20 000 лева глоба. 

По думите ѝ линейката е закупена месец преди престъплението. Тогава е регистрирано и дружеството, закупило автомобила. То няма предмет на дейност за медицинско обслужване. Линейката е пътувала от София, а мигрантите са качени в гориста местност на черен път в района на Малко Търново и на село Стоилово. Те са пътували в посока на Кабиле, за да се качат на магистралата, но преди това са били спрени.

Шофьорът, превозвал мигранти в линейка: Дрогиран и облечен в бяла престилка

Сумата за трафикирането на един човек варира между 3500 до 4500 евро или долари
. Водачът на линейката първоначално е отказало да дава обяснения за случилото се. Той няма криминално минало. Не е осъждан до този момент. Посочва, че е управител на дружеството, което е закупило линейката.