Братя Галеви отиват на избори като независими кандидат-депутати
Братя Галеви отиват на избори като независими кандидат-депутати / снимка: DarikNews
Галеви се явяват като независими кандидат-депутати на вота за НС
19185
Галеви се явяват като независими кандидат-депутати на вота за НС
  • Галеви се явяват като независими кандидат-депутати на вота за НС

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, ще се кандидатират на изборите за национален парламент вероятно като независими депутати, заяви в „Пропаганда” по Дарик адвокатът на братя Галеви Менко Менков. „Задава се въпроса защо тези двама български граждани не могат да се кандидатират за депутати, а всички останали да могат. В България има стотици, ако не и хиляди, души с мярка за неотклонение „задържане под стража” в арестите и затворите, всички те имат конституционното право да се кандидатират”, допълни Менков.

 

Галеви ще се кандидатират?

 

Да ще се кандидатират, ще упражнят конституционното си право.

 

Как ще стане това?

 

Не знам, аз съм юридически консултант, не съм политически консултант. Единственото, което мога да кажа е да предам тяхното решение след отправената им, така да се кажа покана от прокуратурата.

 

Те явно са го закъсали, ако са решили да стават депутати. 

 

Напротив, не са го закъсали, защото излизането от ареста по никакъв начин не прегражда търсенето на наказателна отговорност. Всеки един депутат може да се окаже в последствие със снет имунитет.

 

Независими ли ще бъдат?

 

Не са ми казвали по какъв начин дали от БСП ще се кандидатират, или ще бъдат независими, или от някоя друга политическа партия. Вероятно ще вземат това решение, след като президентът Първанов насрочи изборния ден и стане ясно кога ще бъдат изборите.

 

Но е категорично ясно, че ще участват?

 

Те ще се кандидатират. Резултатът от тези избори ще покаже настроенията на гражданите дали те търсят новото и за това дали имат политически натиск, политическа цел, за задържането на тези господа.

 

Адвокат Менко Менков съобщи още, че вероятно ще поиска промяна в мярката за неотклонение на братя Галеви, които са в ареста вече 5 месеца по обвинение за организиране на престъпна група, рекет и изнудване на журналист. Според защитника можело да се говори за тенденциозност в работата на разследващите по делото, които „събирали доказателства предимно за обстоятелствата в полза на обвинението срещу братя Галеви”.