/ БГНЕС
От Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира забраната на съдия Андон Миталов да влиза на територията на САЩ и писмата, които главният прокурор Иван Гешев изпрати до европейските институции във връзка с екстрадицията на Цветан Василев. 

"Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, може би са си задали съответните въпроси", предположи той. "Департаментът решава дали да дава визи. Когато аз бях главен секретар, главният прокурор и вътрешният министър, нямаха визи за САЩ. Съдията е независим.", заяви премиерът, но подчерта, че не е изненадан "ни най-малко" от забраната. 

САЩ забранява на съдия Андон Миталов и семейството му да влизат в страната

"Ние не се месим в дейността на съдебната независима власт. България беше само хвалена за борбата с корупцията", заяви Бойко Борисов във връзка с писмата на главния прокурор. 

Министър-председателят каза още, че отношенията ни със Обединените арабски емирства, където в момента се укрива бизнесменът Васил Божков, са прекрасни.  "Прекрасни са ни отношенията със Саудитска Арабия, с Обединените арабски емирства. С този главен прокурор работим по различен начин в сравнение с предишния", допълни Борисов.

Гешев сезира Брюксел за безпрецедентно забавената екстрадиция на Цветан Василев​​​​​​​

Премиерът говори още за приемането на страната ни в Банковия съюз и Зелената сделка.  

"Не виждам държава, която да е приела еврото, която да е по-зле от България. Защо ги е страх от еврозонота? Защото не могат нарушават законите и да фалират банки? Чакалнята гарантира банковата система", заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел. Той се учуди, че съпротивата срещу еврото е само в България.  "Банковият съюз означава дисциплина, финанси и контрол. Това ни свързва към Европа на първа скорост", уточни министър-председателят.

Борисов развълнуван от снега: Такава радост не е била никога, Господ ни чу (ВИДЕО)

"Зелената сделка за България е голям проблем. Всички знаят, че 60% от електроенергията ни идва от въглищата и колко милиарда трябва да дадем за това. Но надали Европа ще се откаже от нея и надали ЕП ще спре да иска това да стане по-скоро. Трябва следващите 10 години да се работи много активно. До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или технология, която да не замърсява околната среда". Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.