Премиерът ще бъде от ГЕРБ, обяви лидерът на партията
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще предложи правителство на малцинството, след като приключиха консултациите при президента Румен Радев. 

От думите му стана ясно, че премиерът ще бъде от ГЕРБ. "Аз ще бъда с кандидата за премиер, който ще вземе папката", каза Борисов.

"Нека всички малко да се успокоят,  да видят реалните си резултати и какво може да се направи", заяви той. 

Попитан дали отново ще има консултации и преговори с политическите партии Борисов отговори: "Няма какво да се консултираме. Те вече начертаха техните червени линии, които ние няма как да преодолеем по никакъв начин. С една дума това е последният шанс, ако колегите от ПП-ДБ ни върнат жеста". 

По думите му всички са в предизборна кампания и никой не го интересува сигурността на България.  "България е донор на ЕС. Ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Не усвояваме пари по Плана за възстановяване. Милиардите стоят в Брюксел и са изгубени", каза той. 

Припомняме, че пред държавния глава той заяви, че на практика излиза, че няма как да състави правителство. 

Борисов подчерта, че ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. "Това усещане за състезание между партиите достига своят връх", каза Борисов. 

По думите му "избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава и да получат Николай Денков, да побеждава – да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява".

"Не може предпоследният, последният да ни казват кои ще са експертите. С 68 депутати аз не виждам нещо как може да се случи освен с първия мандат, няма как да има правителство с втория или третия мандат. Вчера ИТН чухме какво каза и това предопределя отиването ни на избори", категоричен бе той. 

"Като първа политическа сила сте натоварени с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси", заяви президентът.

Той отбеляза, че един от основните въпроси след изборите, е защо българите масово не излязоха да гласуват.

В разговорите участваха Томислав Дончев и Делян Добрев. 

БГНЕС


В 11.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на „Движението за права и свободи“. От 14.00 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.


След приключването на консултациите на ход е връчването на първия мандат, а ако той е неуспешен се преминава към втори и трети.

Засега индикациите за успеха на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет не са особено оптимистични.

След изборите на 9 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви създаването на контактна група от Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, които да водят преговорите с останалите политически партии за кабинет. На срещите се появиха единствено от ДПС и ИТН.

Последва предложението на Борисов за експертен кабинет, който обаче да бъде доминиран от ГЕРБ и формацията да получи министрерските кресла в отбраната и външните работи. За продължаващи разговори за кабинет той определи подкрепата за Рая Назярн за председател на Народното събрание. Рая Назарян бе избрана, но от тетия път и то единствено с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Гласовете на трите политически формации стигат за сформирането на кабинет, но партията на Слави Трифонов обяви, че подкрепа за Назарян има, но за кабинет с първи и втори мандат не.

До този момент от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП също заявяват, че няма да подкрепят кабинет с първи и втори мандат, а гледат към третия- чийто получател ще бъде определен от държавния глава като последен шанс за живот на 50-о Народно събрание.

Каква ще бъде съдбата на консултациите, дали ГЕРБ ще успее да обедини партиите с първия мандат и дали ще се стигне до втори и трети предстои да видим.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня