Задава се финансов апокалипсис, на който пазарите ще ни ударят страшен шамар. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Бургас.

"Аз мисля, че българите разбраха, за тая тежка зима, която се задава. Ако не бяха депутатите на ГЕРБ да се преборят за таван на цените, всичко щеше да е фалирало. Ние държим да е 10% плоския данък, но в тази кампания слушаме само за харчове. Няма да издържи бюджета. Гълъб Донев каза, че ще му трябват над 6 млрд. нов заем. Еми като говори Асен Василев, че бюджета бил на излишък, аз ако журналист щях да попитам кой разумен човек взима заеми по 500 млрд. всяка седмица, та да ги държи като излишък. Кой цървул взима заеми, плаща лихва, за да каже, че не му трябват", продължи Бойко Борисов със съвети към медиите.

Финансовият министър: Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена

Лидерът на ГЕРБ се присъедини към мнението на служебния финансов министър Росица Велкова, че догодина страната ще се нуждае от над 15 млрд. заеми, но този път лихвите щели да са огромни, защото вече никой "нямал доверие в България". "И ще трябва да забравим за Еврозоната", отсече лидерът на ГЕРБ. "Задава се финансов апокалипсис, на който пазарите ще ни ударят страшен шамар. Бързо трябва да се режат разходи, защото процедурата за свръхдефицит ще се задейства. А тя е - колкото повече си похарчил, толкова внасяш и в Брюксел", допълни той.

Борисов коментира и спора между ПП и ГЕРБ за пристанището в Бургас и "Лукойл".

"Вчера след бурните танци, просто те не говорят истината. Моля ви да прочете и да извадите историята за този пристанищен комплекс. През 1999 г. правителството на Иван Костов прави приватизацията на "Нефтохим" и по договор нефтения комплекс е техен. В последствие това се превръща и най-големия инвеститор до момента в България с 3 млрд. щатски долара. 2011 г. ние сме дали концесия на акваторията, на водата в този пристанищен комплекс, за да може пристигащите кораби да акостират там", заяви още Бойко Борисов.

Василев: Монополна точка за петрол е дадена на „Лукойл“ за парите, с които се наемат 3 магазина в мол

Лидерът на ГЕРБ смята, че у нас две лобита бранят руските компании "Лукойл" и "Газпром". Той допълни, че в програмата на партията му е предвидена 100% диверсификация на газовите доставки от Русия. "Има и други начини и ги моля да не се връщат към "Газпром". Видях, че служебният премиер Донев се гърчи и се опитва да ги защити. От другата страна видях Кирчо и Асен как си късат ризата да защитят "Лукойл" - че това била единствената точка, та от къде ще влезе петрол и тн.", посочи още експремиерът.

"В момента корабите са на LITASCO. Както LITASCO вкарва петрол, така може и Б също да вкарва петрол, да работи по същия начин на ишлеме и да получаваме с 1.20 лв. по-евтин бензин и нафта. Някой ще каже, че това е частна компания и не може да се разреши това. Но, аз ще отговоря така - ако те не го направят, веднага променяме закона, слагаме 1 лев мито на литър и всяка бензиностанция, за всеки литър гориво на всеки човек в България ще му връща по един лев", заяви още Борисов.

"Направете репортажи за "Тракия". Като дойдох сега, хората караха само в лявата лента, защото не я поддържат", апелира бившият премиер отново към медиите.

"Вече две години ще стане откакто те дойдоха на власт. Истински очаквах да ни покажат как се строи - правилно, бързо. Дойдоха с обещанието за четири магистрали на година, 3-4 моста, 3-4 тунела. А спряха "Хемус", спряха "Струма", спряха обхода за Поморие, спряха околовръстните за Хасково и за Пловдив. С една дума за две години - нищо. И капиталовите разходи за ремонти стоят в бюджета и ги харчат за други неща", заяви Бойко Борисов.

"Туристическият сезон свърши, хората могат да видят, че всичко е така, както го оставихме. Трябваше само малко да боядисат, да сложат мантинелите и можеше да работи. Километрични опашки, губене на нерви и време, катастрофи", коментира Борисов неприключилия ремонт на Северният обходен път на Бургас.

Партийната структура на ГЕРБ в Бургас се отказва от предизборни концерти и мероприятия. Предвидената за целта сума ще бъде дарена за подпомагане на семейството и децата на Атанас Градев - един от двамата полицаи, загинали в гонката с автобуса с мигранти.