Борисов открива скандалния център за бежанци в с. Пъстрогор
Борисов открива скандалния център за бежанци в с. Пъстрогор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първият в страната транзитен център за бежанци ще бъде официално открит днес. Той се намира в свиленградското село Пъстрогор.

Лентата на новото поделение на Държавната агенция за бежанците ще пререже премиера Бойко Борисов, а Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион ще извърши тържествено освещаване. Поканени са министри, депутати, държавници, представители на местната власт и представители на неправителствени организации.

Транзитен център-Пъстрогор е изграден със средства по Програма ФАР на ЕС и от Републиканския бюджет. Там ще бъдат настанявани чужди граждани, търсещи закрила, влезли в страната през граничен пункт Капитан-Андреево. Центърът е с капацитет 300 души.

Построяването на центъра бе съпроводено с доста скандали. По документи той беше готов още през 2007 г., но получи акт 16 в края на миналата година. Въпреки това от 2008 г. на щат в несъществуващия все още център са били назначени осем служители. Заради това и откритите нарушения в някои от обществените поръчки при строителството на центъра тогавашния директор на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев беше уволнен, а през 2010-а беше освободен целият персонал и директорката на центъра в Пъстрогор.

Други новини от Хасково