Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Премиерът Бойко Борисов се позова на историческа справка от времето на българския цар Симеон Велики, който в завоеванията си стига до Константинопол, днешен Истанбул. Така Борисов отговори на заявката на турския президент Реджеп Ердоган, че територията на Босна и Херцеговина е завещана на Турция.
 
Коментарът беше направен по време на посещението на българския министър-председател в столицата Сараево. Борисов предупреди, че трябва да се внимава с коментарите на подобна заявка, защото има опасност те да подхранят национализма на Балканите.
 
След като предупреди, че отношението към заявката на президента Ердоган трябва да е предпазливо, българският премиер му отговори по следния, по думите му "европейски", начин:
 
Но преди 13-14-ти век на Балканите също има история, също има наследници. Някои са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон къде е бил? И кой къде се е крил тогава. И... край“, заяви премиерът.
 
Борисов припомни, че Турция има интерес да поддържа максимално добри отношения с Европа, заради големия стокообмен, и България го подпомага.