Премиерът даде да се разбере, че е против затваряне на държавата и въвеждане на строги мерки
Министър-председателят Бойко Борисов даде да се разбере за пореден път, че е против затваряне на държавата. На работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, сред които министър Костадин Ангелов, ген. Мутафчийски, проф. Балтов, премиерът им заръча много да внимават с въвеждането на мерките, понеже хората се плашат от тях.

„Не трябва да прекаляваме с нито една мярка, с нито едно мярка не трябва да тревожим хората, защото обездвижването, стоенето вкъщи, влияе на психиката“
, нареди на здравните авторитети Борисов само минути преди извънредния брифинг в 17.00 в Министерския съвет.

По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България.

"Проблемите са ни два. От една страна имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, от другата страна имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно. 20% изобщо не вярват, че има такова нещо. Огромната част от младите хора не го усещат така. До вчера говореха, че с маските искат да им затворим очите. каза Борисов. 

"Огромна част от хората го карат леко. Минават две седмици, връщат се на работа и казват на своите съседи, приятели и колеги „Много леко мина“. Отиват да работят, считат, че се оздравели и че им се полага нормалният живот. Затова 50% казват, че са против мерките. Това е формалният прочит. Чисто политически много от колегите започнаха с локдауни веднага. Вие гледате индекса, но гледайте и броя на оздравелите. Гледайте и като общо число – смъртността 2019, 2018, 2017 година. Аз съм абсолютно съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично в момента и затова всеки ден имаме по 1200-1300 оздравели", каза още той пред Щаба.

Министър-председателят коментира и как самият той е прекарал коронавируса. 

"Проблемът е при хората със съпътстващи заболявания, по възрастните хора. Аз го изкарах много тежко и още не мога да се възстановя. Още усещам, че съм тежко засегнат", заяви премиерът. 

„В същото време за икономиката и пазара с всичко, което направихме за доходите, можем да си го позволяваме само в едно работеща икономика, включително и за медицинската система, защото тепърва, когато дойдат ваксините, там цифрата ще е над 300 млн.“, подчерта още Борисов.

По време на срещата бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

В срещата взеха участие председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на „Пирогов“ и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.