Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
„Вучич беше избрал добра дата. Защото тази инфраструктура, която изграждаме, означава за България и българската икономика бърз транспорт до Западна Европа. За Сърбия – имат топлите пристанища на Черно море - Варна и Бургас, само на няколко часа по магистрала, без един светофар. Или ако завият от „Тракия” по „Марица”, до центъра на Истанбул нямат светофар, само магистрали. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю за сръбската „Първа ТВ“.


Борисов показа строежа на магистралата до Калотина от хеликоптер (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Борисов е дал интервю на Йована Йоксимович в събота, когато бе на посещение в Сърбия за откриването на магистралата от българската граница до Ниш.

„С една дума - днес България и Сърбия завършват един процес, в който жп-линиите стават, понеже и двете държави ги обновяваме, със 180 км/час могат да се движат влаковете. Това значи товари, тирове, контейнери, могат да се качат на влака. Следващата седмица Вучич ще дойде до София, за да види колко бързо напредва и газовият „Балкански поток”’, коментира още премиерът.


 

„Това е един от големите ми грехове, защото магистралите в България са безплатни. Като влязат в съседните ни страни си плащат. Нямахме нито една магистрала и толкова им се радвахме, че въобще не помислихме за това. Но това не е най-големият проблем. Икономиката върви напред, толсистемата е пред пускане. Тук виждам голяма възможност балканските държави да си уеднаквим толсистемите, за да може цените на километър да са еднакви в различните държави – това много ще улесни бизнеса, транспорта, туристите ако искате”, каза Борисов.

Борисов благодари на работниците на „Хемус”, че се трудят и в неделя (СНИМКИ)
 

„Нашите ГКПП  между България и Сърбия са строени, за да не преминават през тях хора, а сега работим по разширяване на „Калотина“. С президента Вучич обсъждаме идеята там да направим бързи ленти, за да може транзитният трафик лесно да минава”, добави той.